Hjelper tidligere barnesoldater og voldtektsofre i Kongo

*Kubisa Muzenende

*49 år

*Gift og har 6 barn der et av barna er adoptert

*Født og oppvokst i den Demokratiske Republikken Kongo

*Utdannet pastor

*Initiativtager til Laissez l`Afrique Vivre ( La Afrika Leve) - en selvstendig organisasjon som driver et omfattende arbeid blandt tidligere barnesoldater og unge voldtektsofre i Den Demokratiske Republikken Kongo.

 

Pastor og menneskerettsforkjemper Kubisa  Muzenende

Pastor og menneskerettsforkjemper Kubisa  Muzenende

"Alle dere som bor i Norge har en tilknytning til Kongo!" sier Kubisa. "Dere har den i lommen, hjemme på salongbordet, på skrivebordet eller på arbeidsplassen."

MINERALENE HELE VERDEN VIL HA

Det er de elektroniske artiklene Kubisa snakker om. DR-Kongo har Afrikas største diamantforekomster og det er funnet store mengder coltan, kobolt, gull, og kobber på kongolesisk jord. Coltan og kobolt er noen av mineralene som utvinnes fra gruvene i Kongo, essensielle komponenter i smarttelefoner, spillkonsoller, datamaskiner og andre elektroniske artikler. 50 % av mineralet coltan som brukes i verden kommer fra Kongo. Kampen om naturressursene og etniske spenninger har ført til voldelige kamper og overgrep mot sivile. I følge FN har ca. 6 millioner mennesker mistet livet siden 1996. 

Besøker Skien

I to dager har pastor Kubisa, menneskerettsforkjemper og initiativtager bak hjepleorganisasjonen Laissez l'Afrique Vivre gjestet Skien. Målet med besøket var å dele noen av visjonene og fremtidsplanene med samarbeidsorganisasjonen La Afrika Leve i Skien. Vi har lenge forsøkt å få til dette besøket og denne helgen fikk vi et nært og sterkt møte med mannen som har viet 20 år av sitt liv til å hjelpe de mest sårbar barna i DR Kongo.

Kubisa med sogneprest Øystein Aronsen under et besøk i Gjerpen kirke. Styremedlemmer i La Afrika Leve; Tonje Aronsen og Vera Eriksrød. Seniorrådgiver Karl Fredrik Kittilsen til høyre. 

Kubisa med sogneprest Øystein Aronsen under et besøk i Gjerpen kirke. Styremedlemmer i La Afrika Leve; Tonje Aronsen og Vera Eriksrød. Seniorrådgiver Karl Fredrik Kittilsen til høyre. 

Hjelper barn og unge

Tre uker etter fredsmarsjen den 24 september 1999 får Kubisa høre om den norske solidaritetsmarsjen fra Skien til Oslo. Han kontakter Karl Fredrik Kittilsen og to år senere møtes de to og deler sine visjoner og drømmer om å hjelpe krigsrammede barn i Kongo. Senere reiste Karl Fredrik sammen med Roger Wahlstrøm til Bukavu for å snakke med Kubisa som med enkle midler var i gang med å hjelpe barn og unge, rammet av konflikten i landet. Han hadde også funnet en gammel lov som tillot rullestolbrukere å transportere varer mellom Rwanda og Kongo tollfritt. Fra å være hjelpesløse og uten muligheter til egen inntekt var de nå ettertraktede arbeidere som kunne forsørge familiene sine. Alt dette imponerte oss og vi bestemte oss for å bli en partner.

En av de mange kvinnene som har fått hjelp på senteret.

En av de mange kvinnene som har fått hjelp på senteret.

Rehabeliteringssenter og yrkesskole

I dag har Laissez l`Afrique Vivre 6 sentere der de hjelper foreldreløse barn, unge  voldtatte kvinner med barn og ungdommer som har vært barnesoldater. Mange har vært  på flukt fra geriljasoldater og krigshandlinger. Ved senteret får de behandling, traumeterapi og tilbud om en yrkesfaglig utdannelse. På yrkesskolen kan de velge mellom flere yrkesfag; sveising, snekker, frisør, kokkelinje, mekaniker og skredder. Dette er yrker som de vil få bruk for i lokalsamfunnet der de vender tilbake.

Etter endt behandling får alle med seg verktøy slik at de kan starte sin egen lille bedrift. På den måten blir de ressurser og kan ta i mot egne lærlinger når de vender tilbake til lokalsamfunnet. 

Noen av guttene som har blitt rekruttert som barnesoldater er nede i 9 års alderen. En av guttene hadde bodd 3 år i en treningsleir for barnesoldater. Han var svært traumatisert og skadet. I dag er gutten gift og far til tre egne barn. Han har lært seg å kjøre bil og kan nå forsørge familien. Det viser at det nytter å hjelpe!

"Uten støtte fra La Afrika Leve hadde ikke vårt arbeid vært mulig!" sier Kubisa. 

Sommergaven i år går direkte til dette arbeidet!

Bli med du også!

Din støtte forandrer liv!

Kontonr: 2610 28 11908 

Vipps: 70251