Det begynte med en fredsmarsj

24 september 1999.

En folkemengde samler seg utenfor Rådhuset i Skien med paroler og plakater!

"Slå ring om Afrikas land og folk!",  "LA AFRIKA LEVE" og "Laissez l'Afrique vivre!".

Du var kanskje en av dem som møtte opp og gikk noen mil?

 

Over 1.000 mennesker finner veien til Skien kirke denne dagen, alle med et fredsbudskap som gjelder hele Afrika. Det er folk i alle aldere og mange av de oppmøtte er fast bestemte på å gjennomføre den lange marsjen fra Skien til utenriksdepartementet og Stortinget i Oslo. Utenriksminister Knut Vollebæk står klar for å ta i mot fredsmarsjen. Fra UD går veien til Løvebakken der stortingsrepresentanter venter.

Før avgang utenfor Rådhusplassen i Skien finner Karl Fredrik frem roperten og sier noen ord om hvorfor denne marsjen er så viktig. "Millioner av mennesker i Afrika - på flukt fra krig og forfølgelse! Angola, Rwanda, Kongo, Sudan .. La oss vise solidaritet!" sier Kittilsen i det den 3 dager lange marsjen begynner å bevege seg ut fra Rådhusplassen og videre sørover mot Porsgrunn. Neste dag fortsetter marsjen videre fra Larvik til Sandefjord og Tønsberg. Neste etappe gikk fra Drammen og videre inn mot Oslo. Langs hele ruten møter Kittilsen og følget lokale ordførere, skoler og menigheter. 

LA AFRIKA LEVE: I 1999 mobiliserer Kittilsen med pastor- og prestevenner en stor fredsmarsj fra Skien til Oslo. Målet var Utenriksdepartementet og daværende utenriksminister Knut Vollebæk. Foto: Privat

LA AFRIKA LEVE: I 1999 mobiliserer Kittilsen med pastor- og prestevenner en stor fredsmarsj fra Skien til Oslo. Målet var Utenriksdepartementet og daværende utenriksminister Knut Vollebæk. Foto: Privat

Under marsjen fatter også media sin interesse for fredsmarsjen. Radio France International sender daglige reportasjer fra Norge. Solidaritetsbudskapet når på den måten ut til mange afrikanske land. 

I Bukavu hører en mann ved navn Kubisa Muzenende om fredsmarsjen. Han tar kontakt med  initiativtager Kittilsen og presenterer en drøm om å starte hjelpearbeid for krigsrammede kvinner og barn. Kittilsen bestemmer seg for å reise til Bukavu der han møter fredsentusiasten M Kubiza. 

Laisser Vivre L ´Afrique blir etablert og i dag er dette en selvstendig organisasjon som driver et omfattende humanitært arbeid i Bukavuprovinsen. Hit kommer kvinner og barn som er rammet av krigen. På LAV senteret får de medisinsk hjelp, terapi og tilbud om en yrkesrettet utdanning mens barna går i barnehage. Senteret har også et eget rehabiliteringsprogram for tidligere barnesoldater. 

Her kan du lese mere det omfattende humanitære arbeidet til Laisser Vivre lÀfrique. 

 

Søndag 16 juni har du en unik mulighet til å høre Kubisa Muzenende!

Gjerpen kirke kl 11:00

Moflata misjonskirke kl 17:30 

En mulighet du ikke må gå glipp av!