Innhøsting

Vi har tidligere skrevet om jordbruksprosjektet som støttes av lefsebakerne. Urbefolkningen har ikke hatt rett til å eie egen jord. Gjennom LAV har denne gruppen fått hjelp til å leie et stort jordstykke utenfor Ngo. I går fikk vi inn ferske bilder fra Bernard som har vært på besøk hos urfolket og der er innhøstingen i gang allerede!

Den fuktige manioken spres utover slik at den skal tørke i solen. I bakgrunnen ser man hyttene som folket bor i mens de arbeider på åkeren. 

Den fuktige manioken spres utover slik at den skal tørke i solen. I bakgrunnen ser man hyttene som folket bor i mens de arbeider på åkeren. 

 Maniok er basisen i kongolesisk kjøkken og kan sammenlignes med poteten i vårt nordiske kjøkken. Å dyrke frem maniok er en tidkrevende prosess! Planten vokser et og et halvt år før røttene plukkes opp fra jorden. 

Soltørket maniok 

Soltørket maniok 

Det er røttene på maniokplanten som brukes til matlaging. Røttene legges i vann slik at barken løsner og det tar tre dager. Når barken er fjernet legges den ut i solen for å tørke. Den tørre manioken samles sammen i tøystykker og bæres hjem fra åkeren. På tettstedet Ngo har de i dag elektrisk kvern som maler røttene til hvitt mel. I landsbyene er det fremdeles vanlig å knuse maniok i store tre-mortere. Med baby på ryggen står mødrene og stamper de hvite røttene til tynt mel. I mellomtiden ryker det fra det varme vannet som koker i en stor kjele over bålet. Melet helles over i det kokende vannet og dette blir til en tykk deig. Det som ikke brukes i egen husholdning selges på markedet på Ngo og dette er svært attraktive ferskvarer! Vi håper dette kan bli en god inntektskilde for urfolket.

Her har urfolket laget et basseng der manioken skal få ligge i bløt.

Her har urfolket laget et basseng der manioken skal få ligge i bløt.

 Det har vært en enorm glede for urfolket å få høste sin egen avling for første gang! 

En stor takk til dere som har støttet prosjektet!