Baker lefser til inntekt for urfolket

Det er mange som støtter La Afrika Leve gjennom innsamlinger og frivillig innsats. Rundt omkring på bedehus og i forsamlingshus møtes mennesker som ønsker å gjøre en forskjell for å hjelpe andre mennesker. Det er disse menneskene som skal ha æren for alt det positive som skjer og nå ønsker vi å bli litt bedre kjent noen av disse indsjelene! 

Det er onsdag 9. februar og vi er på vei til Nenset kirke for å besøke seks damer med et spesielt stort hjerte for urfolket i Kongo!

 Bli med til lefsebakerne.

Damene er i full gang med bakingen

Damene er i full gang med bakingen

Når vi ankommer kirken er seks damer allerede i full gang med å bake lefser. Deigen er laget og klar til å kjevles ut. Det stekes og smøres. Siden jeg, Tonje, er den med minst kunnskap om LAV, takket jeg ja til å forsøke å formidle damenes historie. 

 

Jeg spør bakerne om de kan fortelle litt om bakgrunnen til hvorfor de baker lefser. Da begynner 6 engasjerte damer å fortelle, nesten i kor, om det de driver med og Karl Fredrik sper på med spennende historier.

Dette blir litt mye for en stakket sjel som aldri har skrevet en historie i hele sitt liv, kun dokumentert om helse i DIPS (Dataprogram i helsevesenet). 

Men her er en liten oppsummering:

SKOLER I SAMARBEID

Seks av de syv damene er lærere, de fleste pensjonerte, men noen i arbeid. De har alle tidligere vært engasjerte i Skoler i Samarbeid. Karl Fredrik var med å grunnla SIS i 1998 som nå er en selvstendig organisasjon. Lærerne var alle med på å ta initiativet til oppstarten av SIS, hver på sin skole. Dette arbeidet har gitt dem erfaringer med arbeid som drives i Kongo og som også støttes gjennom LAV. Når damene ble pensjonister ønsket de å fortsette å støtte noen av disse prosjektene og startet derfor å bake lefser.

"Vel, det er ikke helt sant. For å skaffe penger begynte vi først å selge ulike bakevarer utenfor en SPAR butikk i Skien" forteller Elna. Kari Ann foreslo etterhvert at vi heller burde bake lefser, og selge dem. Hun hadde gått på kurs hos Sigrun Dalene som hadde en nydelig oppskrift og som kunne lære oss å bake. Og slik ble det! De første lefsene var vel ikke av de fineste" ler damene og kan konstaterer at øvelse gjør mester! 

Inger Bjørge steker de nykjevlede lefsene på takka.

Inger Bjørge steker de nykjevlede lefsene på takka.

PROSJEKTER SOM STØTTES

Jordbruksprosjektet blant urbefolkningen

Urbefolkningen (pygmeene) i Kongo har ikke rett til å eie jord. Dette gjør det vanskelig for dem å dyrke egen mat. Prosjektet har forhandlet frem en avtale på Ngo som gjør at pygmeene nå får dyrke sine egne produkter på et stort landområdet.  Manjok er det viktigste men også andre grønnsaker dyrkes. Tjue familier, blant dem fem enker, fikk penger til å kjøpe trillebår, hakker og masjetekniver. Med dette utstyret ryddet de selv busker og kratt før de leide en traktor til å pløye jorda slik at de kunne sette i gang med selve jordbruket. En av drømmene var også å drive med enket dyrehold.

Bygg av skole

Fra høyre: Randi, Sigrid, Kari Ann og Eldbjørg

Fra høyre: Randi, Sigrid, Kari Ann og Eldbjørg

På Ngo var det behov for å bygge et nytt administrasjonsbygg som skulle stå i tilknytning til integreringsskolen der barn av bantuer og urfolket går sammen på skolen. Fem menn fra urfolket fikk derfor støtte til utstyr og redskaper, og de har nå gått i lære hos en murmester. Dette har skapt verdifull erfaring i murerfaget, samt gitt kunnskap og håp til barna som får mulighet til å lære og skrive. Flere av damene blant lefsebakerne har vært på besøk i Kongo. De har selv besøkt skolen der det nye administrasjonsbygget står klart. "Det er inspirerende å se at det hjelper å hjelpe" sier de ivrige damene.

INNSATS

Fra venstre: Eldbjørg, Elna og Kari Ann

Fra venstre: Eldbjørg, Elna og Kari Ann

"Pygmégruppa", som de kaller seg, treffes i utganspunktet hver onsdag. Før jul er det hektisk og mange ønsker å bestille lefser. Gruppen handler selv inn varene og betaler for lefser de ønsker å kjøpe til eget bruk. Ellers selger de lefser til folk som går i kirken og til venner og kjente hjemme og på arbeid.

Når damene forteller oss om prosjektene de støtter forstår vi at dette er et viktig arbeid for dem! Det er åpenbart at det betyr mye å kunne bidra for å hjelpe andre mennesker! Damene har selv truffet LAV sine kontaktpersoner i Kongo. Bernard og Faustin holder dem tett oppdatert om hvordan det går med prosjektene. Dette gir en ekstra nærhet til arbeidet som drives både i Norge og i Kongo. Jeg tenker i mitt stille sinn at i bunn og grunn er vi en hel stor familie som er avhengige av hverandre. Derfor er det godt for meg å få del i disse damenes innsats for andre mennesker og dele den med dere.

Til slutt spør vi om oppskriften, er det en yrkeshemmelighet? 

"Nei, den skal dere få!" sier Elna og noterer;

 Oppskrift på lefse (Kling)
1,5 kg hvetemel siktes. Smuldre i 0,5 kg Melange margarin. 1 liter helmelk varmes slik at den er fingervarm . Ha den i mel og smørblandingen. Arbeid raskt sammen, gjerne for hånd. La deigen stå kjølig til neste dag. Kjevle, steke og smøre!
Lefseklem fra Elna

De som er med i pygmégruppa er:
Elna Bjørge, Inger Bjørge, Kari Ann Frønæs, Sigrid Haugsjå Svendsen, Randi Kjelssen, Sissel Clausen og Gunvor Reite, Eldbjørg og Karl Fredrik Kittilsen.

Tekst: Tonje Aronsen Foto: Vera Eriksrød

Lefsebakerne-siste-bilde.jpg