Fra lydkassetter til ekte opplevelser

            Anette Wiborg

            Anette Wiborg

I 2017 skal det skje - jeg skal besøke Kongo. Kongo er landet jeg alltid har hørt om, og jeg har mange ganger følt at jeg har vært der.
Jeg skal reise sammen med Karl Fredrik Kittilsen og Roger Wahlstrøm, samt Tonje Aronsen og Vera Eriksrød. På denne turen vil seniorene Karl Fredrik og Roger presentere de nye styremedlemmene i foreningen La Afrika Leve for de dyktige, lokale ressursene i prosjektene. 

Kongo var landet hvor tante og onkel, og mine søskenbarn Vera og Alexander, bodde store deler av min barndom. Vi fikk tilsendt lydkassetter og fikk høre historier om et land langt borte. Onkel holdt foredrag når han var hjemme og slangeskinnet ble sendt rundt slik at vi fikk ta på det. Jeg hadde smykker av elfenben, og smykkeskrin av treverk fra Kongo. I stua hadde vi en stol som var laget av treverk fra Kongo, og vi hadde mange figurer i kongotre. Jeg hørte om frukter og grønnsaker som het mango, papaya og maniok. Alt dette var ting som var ukjent i Norge den gang. Jeg så lysbilder av gjørmete veier hvor Land Roveren måtte graves ut, og det å forflytte seg noen få mil kunne ta dager.

longing9.jpg

Jeg husker godt at vi fylte bilen med hele storfamilien og hentet dem når de kom hjem fra Kongo. Da sto vi og ventet på Fornebu, eller vi kjørte til Paris og hentet dem der.

Kongo var også sang og musikk. Tante, onkel og Vera opptrådte rundt på bedehusene når de var hjemme og prøvde å dele litt av det de opplevde i landet langt der borte. Jeg satt i salen og lærte meg etterhvert å synge « Bila bila bila jesu» og andre kongolesiske sanger.

Nå er det jeg som skal til Kongo, og få oppleve alt med egne øyne. Mye vil nok være veldig annerledes enn jeg trodde, og noe vil kanskje være helt likt. Jeg gleder meg til å se landskapet, husene og kjenne lukten. Men mest av alt til å treffe menneskene. Jeg har truffet flere kongolesere opp gjennom årene, og det er flotte mennesker. Nå skal jeg endelig få se resultatene av det arbeidet som tante og onkel har gjort i landet, både når de jobbet der og senere gjennom La Afrika Leve. 

Jeg skal få se at det nytter å hjelpe. La Afrika leve har bidratt til at mange barn har fått skolegang, og dermed en mulighet til å ta videre utdanning og få seg en god jobb.
De nye styremedlemmene Fra venstre: Anette Wiborg, Tonje Aronsen og Vera Eriksrød.

De nye styremedlemmene
Fra venstre: Anette Wiborg, Tonje Aronsen og Vera Eriksrød.

På nyåret i 2017 reiser vi til Kongo. Vi lander i hovedstaden Brazzaville, og deretter går ferden nordover hvor vi vil bli introdusert for sentrale personer i de ulike prosjektene som La Afrika Leve er med å støtte. 

Vi skal besøke og se resultatene av blant annet jordbruksprosjektet på Ngo og det nye administrasjons-senteret på samme sted.

I landsbyen Onianva skal midler innsamlet gjennom La Afrika Leve nå bli til en helt ny grunnskole. Dette er en skole med 3 klasserom, som skal erstatte den gamle og utslitte skolen som står der i dag. 

Onianva er en landsby med Bantuer og urfolk (pygmeer). Dette er et folk som historisk har hatt få eller ingen rettigheter, og skolegang er veldig viktig for at de skal ha muligheter for å få seg en utdanning og deretter en god jobb. 

Vil du være med å støtte disse viktige prosjektene? Din gave betyr en forskjell! 

Nå kan du Vippse din støtte til
La Afrika Leve.
Vårt nummer er 70251